Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Το... φιδάκι ο Λάσμε!


Ο Παναθηναϊκός έκανε περίπατο στη Λιουμπλιάνα με πρωταγωνιστές από το προσωπικό ασφαλείας του και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για τον minuteman από την εξωτική Γκαμπόν!


Το παλιό απόφθεγμα, «δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας, είναι το φιδάκι ο Διαμαντής» επιβεβαίωσε απόψε στη Λιουμπλιάνα ο Παναθηναϊκός: δεν είναι ο (αντί) Μπατίστ, δεν, δεν είναι ούτε ο εκλιπών από τον Ολυμπιακό (αντι) Ντόρσεί, είναι το φιδάκι ο Λάσμε!
Ο προπονητής του στο κολέγιο της Μασαχουσέτης έλεγε ότι ο Γκαμπονέζος φόργουορντ/ σέντερ έχει ταλέντο στο να αλλάζει και να κρίνει ένα ματς από την άμυνα του. Καλά το είχε πει τότε ο διότι όντως ο Λάσμε φάνηκε χθες να βγαίνει από άλλο ανέκδοτο όχι μονάχα στην άμυνα, για την οποία ούτως ή άλλως εθεωρείτο σεσημασμένος, αλλά και στην επίθεση. Αίφνης ο ατζαμής στις ελεύθερες βολές (1/7) στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έγινε «λίρα εκατό» όχι μόνο στο σκοράρισμα, αλλά και στη συνολική επιθετική παρουσία του, η οποία τουλάχιστον στη Λιουμπλιάνα αναβάθμισε και το παραδοσιακό και αδιαμφισβήτητο άρμα μάχης του Παναθηναϊκού: το pick n' roll και δη το side (πλαϊνό) στο οποίο αποδείχτηκε μάστορας!
Σύμφωνοι, η Ολύμπια δεν είναι η ομάδα που αποτελεί τη λυδία λίθο της αξίας και των προοπτικών ενός παίκτη, πολλώ δε μάλλον μιας ολόκληρης ομάδας, ωστόσο το (κατ' ουσίαν πρώτο) δείγμα γραφής μοιάζει απολύτως ικανοποιητικό. Ο Λάσμε εμφανίστηκε περίπου σαν φάντης μπαστούνι, έκανε αισθητή την παρουσία του και στις δύο πλευρές του γηπέδου, υποστήριξε τόσο το post-up παιχνίδι, όσο και το pick n' roll και κατέθεσε σημαντικές αρετές: ταχύτητα, εκρηκτικότητα, διασκελισμό, ανακλαστικά, συγκέντρωση και κυρίως υψηλό βαθμό αντίληψης του παιχνιδιού, που τον βοηθά είτε να διαβάζει τις αντίπαλες άμυνες (και να κάνει το σκριν στην μπάλα μαζί με τον γκαρντ), είτε να μην αφήνει τους αντιπάλους να διαβάζουν τη δική του(ς).
Το γράφω αυτό, διότι στη Λιουμπλιάνα φάνηκε ότι ο Λάσμε βρισκόταν στα περιθώρια του scouting report του Φιλιπόφσκι: του λόγου το αληθές αποδεικνύεται από τις πέντε τάπες (σαν κερασάκι στην τούρτα μετά τους 13 πόντους, τα 8 ριμπάουντ) που έκανε, εκ των οποίων οι τρεις διεπράχθησαν σε ογδόντα δευτερόλεπτα, αρχής γενομένης από τη φάση στην οποία πετάχτηκε σαν. κόμπρα στη γραμμή των 6,75μ. και ανάγκασε τον ανυποψίαστο Πρέπελιτς να δει τον ουρανό σφοντύλι!
Είναι βέβαιο πως ο Λάσμε δίνει μια καινούργια και διαφορετική διάσταση στο ρεπερτόριο του Πεδουλάκη και στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, που ελέω της καταλυτικής έως τώρα (αλλά όχι απόψε) παρουσίας του Σχορτσανίτη φαινόταν προβλέψιμο και πάντως ήταν μονοδιάστατο: αυτή η διάσταση περισσότερο από το μήκος και το πλάτος είναι το βάθος στην άμυνα, που αποτελεί τη σπεσιαλιτέ του. Ο λεγάμενος μπαίνει στο γήπεδο με φόρα, που τον κάνει να τρέχει γρήγορα, να σκέπτεται γρήγορα, να αποφασίζει γρήγορα και να προλαβαίνει να ρίχνει μια τάπα στην άμυνα και (σαν να διακτινίζεται) να φεύγει πρώτος στον αιφνιδιασμό για να τελειώσει τη φάση με λέι απ!
Περισσότερο από καταλυτική (στην εξέλιξη του αγώνα) ή συναρπαστική, η παρουσία του Λάσμε στη Λιουμπλιάνα ήταν θεαματική και πληθωρική. Το αν ο Minuteman της Μασαχουσέτης θα μπορέσει να χωρέσει στα παπούτσια του (πράσινου τοτέμ) Μπατίστ, με τον οποίο μάλιστα θα βρεθεί αντιμέτωπος την ερχόμενη Πέμπτη θα φανεί σε βάθος χρόνου. Νωρίτερα θα έχει φανεί αν θα αποτελέσει το alter ego του Σχορτσανίτη (ως τεσσάρι ή ως εναλλακτικό πεντάρι), το ισχυρό άλλοθι του Πεδουλάκη για τον άφαντο Αρμστρονγκ, που μέχρι τώρα διακρίνεται κυρίως στο κούνημα της πετσέτας από τον πάγκο (όπως κάποτε ο Τζάκ Χάλει, που πέρασε το 1993 και από την ΑΕΚ) ή το καθυστερημένο αντίπαλον δέος του φευγάτου Τζόε Ντόρσεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου